1 av 3
Jan Ove Forsell och Sune Nordgren öppnar vägstumpen in till Vandalorum. Foto Karin Malmsten, Sveriges Radio Jönköping
2 av 3
I rondellen där 27:an och E4:an möts vid värnamo södra infart har länge verket "Riktning" och en liten kort vägstump markerat planerna på Vandalorum. Foto Karin Malmsten/Sveriges Radio
3 av 3
Länge var det bara en vägstump, men idag invigdes vägen fram till Vandalorum under stor massmediabevakning. Foto Karin Malmsten/Sveriges Radio
Lasso

"Det är mitt livsverk"

"Svens undergång har blivit Svens framgång"
5:34 min

Efter sju sorger och åtta bedrövelser är det nu äntligen dags för stor invigning av det nya konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo på lördag.
Men redan idag var det pressvising och samtidigt passade man på att inviga den omtalade vägen fram till Vandalorum från rondellen.

Många trodde nog att det aldrig skulle bli något mer av Vandalorum, än den lilla vägstumpen.

Men idag togs stoppkonerna bort och banderoller med vägvisning hängdes upp. Stiftelsens ordförande Jan Ove Forsell höll gärna upp den nya vägvisningen.
-Vi är väldigt glada för den infarten, direkt från E4an och 27:an, säger han, och hoppas på en bra skyltning.

Bernt Sjöland, byggledare var med och drog bort konerna.

-I folkmun har vägstumpen kallats Svens undergång, men nu blir den ytterligare en framgång för Sven Lundh, säger Bernt Sjöland.

Sven Lundh är den som kläckte idén till Vandalorum för ganska exakt 25 år sedan. Och Jan-Ove Forsell tittar stolt på de stora röda byggnaderna som står på plats nu. Fem av totalt 13 planerade hallar är klara, hittills har bygget kostat 50 miljoner, plus 20 miljoner i projekering.

-För oss som jobbat med det här är detta väldigt stort, men vi är också övertygade om att det blir en viktig mötesplats mellan näringsliv, konst, design och samhällsutveckling som är så viktigt för framtiden, säger Jan-Ove Forsell.

Och Vandalorum blir inte bara en plats för konst och design, där ska också finnas utbildning i industridesign.

-Vi har redan samarbetsavtal med ett antal högskolor och efterhand kommer det igång med olika workshops och till exempel, säger Forsell.

På plats idag var också Sven Lundh, 86 år. Han som alltså kläckte idén med Vandalorum.

-Har man en bra idé måste man ju själv tro på den.Men omgivningen måste också tycka att det är bra, och det tar ju lite tid. Och nu tror också min omgivning på idén med Vandalorum, säger Sven Lundh om sitt livsverk.

Museet är ritat av den världsberömde arkitekten Renzo Piano som också gjort Centre Pompidou i Paris.

Stiftelsens ordförande Jan Ove Forsell menar att det är oerhört viktigt att det är en världsberömd arkitekt som Renzo Piano som Vandalorum.
-Det är viktigt för oss och vi ser ju vilka fantastiska byggnader han åstadkommit.

Vandalorum ser ut som stora jättelador i rött trä som ligger mitt på en åker. Och när man kommer in ser man att det är jättestort, det är högt till tak och vita museiväggar. Och så en reception utöver det vanliga.
-Det är en unik design av en sländsk formgivare, säger Sune Nordgren, projektledare.

Och Vandalorum får en rivstart med fyra olika utställningar.
-Vi har jobbat hårt med att det ska bli bra. Det ska se enkelt ut, det ska vara smidigt att ta till sig, utan trösklar, säger Nordgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".