Trebarnsfamilj bodde i sanitär olägenhet

Tranås kommun riktar skarp kritik mot utredningshemmet Ekbacken i Alvesta och har nu begärt att länsstyrelsen ska göra en tillsyn

En trebarnsfamilj från Tranås kommun bodde på utredningshemmet Ekbacken i Alvesta under tre och en halv månad i våras. Ekbackens familjeenhet skulle på uppdrag av Tranås kommun utreda om mamman var kapabel att ta hand om sina barn.

När familjen efter utredningstiden lämnat lägenheten de bott i var den så förstörd att den var i behov av en helrenovering. Väggarna var nedkladdade med kritor och mat och även möblerna i lägenheten hade kladdats ner av både mat och kiss. Och i ett av rummen var golvet sönderrispat.

Och det var när VOB Syd, som driver Ekbacken, för ett tag sen krävde att Tranås kommun skulle bekosta helrenoveringen av lägenheten som Individ- och familjeomsorgsförvaltningens tillförordnade chef Birgitta Ljungmark reagerade.

I slutbedömningen skriver Ekbacken att mamman är kapabel att ta hand om sina barn så länge hon får stöd. Och familjen är nu placerad på ett behandlingshem. Men Birgitta Ljungmark tycker att Ekbacken skött ärendet så dåligt att det krävs en tillsyn av Länsstyrelsen. P-O Carlström däremot anser att Ekbacken har fullgjort sitt uppdrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista