Foto: Malin Hoelstad/Svd/Scanpix
Vetlanda

Avfallskvarnen kan vara otillåten

Peter Nilsson:”Man måste söka tillstånd”
1:28 min

Har du en avfallskvarn hemma i köket? Då kan du bryta mot dom kommunala reglerna för avfallshantering. Det är nämligen förbjudet att installera en avfallskvarn utan tillstånd.

Det blir mer och mer populärt med att ha en avfallskvarn i sitt kök, men sätter man in en sån så bryter man mot de kommunala föreskrifter för avfallshantering, i de flesta kommuner i länet.

 - Man måste söka tillstånd, säger Peter Nilsson chef för Vetab i Vetlanda. VA-ledningarna är inte dimensionerade för den mängden avfall som blir från en sådan här avfallskvarn.

En avfallskvarn installeras i diskhon och när matavfallet ramlar ner så tuggas det sönder.

För att installera en avfallskvarn i köket måste man söka tillstånd, ett tillstånd du förmodligen inte kommer att få eftersom de kommunala avloppen inte är dimensionerade för att ta emot avfallet.

- Vi är väldigt restriktiva med att ge tillstånd, säger Peter Nilsson.

Han tycker att det är bättre med den avfallsortering man har.

- Vi har ett sorteringssystem där vi sorterar matavfall i en särskild påse som sedan blir fordonsgas. Det är ju bättre tycker vi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".