Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tågfel åtgärdas inte i tid

Publicerat måndag 18 april 2011 kl 05.21
"Det är sorgligt för järnvägen"
2:14 min
1 av 3
Järnvägsstationen i Nässjö. Foto: Peter Jerberg/Sveriges Radio
2 av 3
Klicka för grafik
3 av 3
Lokföraren Lars-Inge Hållander och tågvärden Inge PetterssonFoto: Peter Jernberg/Sveriges Radio

Efter kaoset på våra järnvägar med inställda tåg och förseningar, visar det sig nu att fel och brister som upptäcks på järnvägarna inte åtgärdas. Över 60 procent av felen på de järnvägar som går igenom länet blir liggande för länge, visar Sveriges Radios granskning.

- Det måste gå sönder på riktigt för att man ska laga det. Jag tycker det är sorgligt för järnvägen, säger lokföraren Lars-Inge Hållander på länets Krösatåg.

Resenärerna har rasat och protesterat efter de senaste årens många försenade tåg. Ofta kan orsaken till att tåget inte går eller blir försenat vara fel på järnvägen som inte lagats.

Under förra året hittades 3 100 fel och brister på järnvägarna i länet, enligt Trafikverkets interna rapporteringssystem som vi begärt utdrag ur. Det handlar bland annat om de järnvägar som Krösatågen kör på, men också fjärrtågen från Jönköpnig till Göteborg och rena godstågssträckor.

Trafikverket har regler för hur snabbt fel av olika allvarlig karaktär ska åtgärdas. Men, det följs inte. Över 60 procent av felen åtgärdas inte i tid. Man klarar alltså inte ens hälften inom tidsramarna och det finns fel som blir liggande i åratal. Inte heller de akuta felen klarar Trafikverkets underentreprenörer av. Mer än var fjärde fel blir liggande längre än de två dagar som man har på sig att laga det.

Det här förvånar inte lokföraren Lars-Inge Hållander och tågvärden Inge Pettersson som vi träffade på stationen i Nässjö.

- Idag tar det tre timmar innan det ens har kommit ut någon och gjort ledningen ofarlig.

Bristerna som vi hittat i materialet är också kända i forskningsvärlden. Att så många fel inte åtgärdas är oacceptabelt, menar Ulla Juntti, biträdande föreståndare för Järnvägstekniskt centrum vid Luleå Tekniska Universitet och tidigare banområdeschef vid Banverket

- Det är oacceptabla siffor. Det kan bli stora konsekvenser och olyckor.

Trafikverket, som är ansvarigt för att felen åtgärdas i tid, hävdar dels att felen som inte åtgärdas är färre än vad vår undersökning visar, men erkänner att man vill bli bättre. Samtdigt säger underhållschef Lena Engstedt att det görs provisoriska åtgärder under tiden som man väntar på att felen åtgärdas och det syns inte i systemen.

- Jag tror det är åtgärder som egentligen är genomförda men inte återrapporterade, säger underhållschef Lena Engstedt.

61,5 procent av de 3 163 fel och brister som upptäcktes på länets järnvägar under förra året åtgärdades inte i tid av alla. I materialet hittar vi fel som legat i flera år. 26 procent av akutfelen, som ska åtgärdas inom två dagar, lagas inte i tid.

De här sträckorna ingår i vår undersökning i länet:

Falköping-Sandhem
Sandhem-Nässjö
Jönköping-Göteborg
Värnamo-Alvesta
Borås-Värnamo
Jönköping-Vaggeryd
Nässjö-Värnamo-Landeryd
Landeryd-Furet
Smålands Burseryd-Landeryd
Mjölby-Nässjö
Nässjö-Alvesta
Nässjö-Åseda
Nässjö-Hultsfred
Hultsfred-Berga
Vetlanda-Järnforsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".