Gränna Vårdcentral. Foto Viktor Mattsson Sveriges Radio
Gränna

"Jag vågar inte vara kvar" Chef för vårdcentral avgår

Vårdcentralchef: ”Situationen omöjlig att lösa”
0:58 min

– Jag har sagt upp mig, situationen är omöjlig att lösa. Jag orkar inte och vågar inte vara kvar i den här röriga organisationen. Det säger Marie Richardsson, chef för vårdcentralen i Gränna.

Idag kallades personalen på Gränna vårdcentral till ett krismöte. Anledningen var problemen som uppkommit efter vårdvalet för ett år sedan, som i Gränna lett till läkarbrist och sjukskrivningar bland personalen.

Problem som nu gör att verksamhetschefen i Gränna, Marie Richardsson, i protest lämnar sin tjänst.

– Jag har fått ett annat jobb i min hemkommun. Jag vågar inte vara kvar i den här röriga organisationen. Vi har ett annat system för vårdval i Östergötland säger Marie.

Hon avsäger sig uppdraget som verksamhetschef på Gränna Vårdcentral. Det har varit en tumultartad period med svårigheter att anställa läkare och med personal som sjukskrivit sig. Nu var alltså måttet rågat för Marie Richardsson.

– Jag hoppas att det finns en sådan, även om det blir en tuff resa. Jag visste inte om hur situationen var när jag... När jag sökte jobbet såg det annorlunda ut, när jag kom hit tre månader senare så var katastrofen redan ett faktum.

Hans Gränefelt är direktör för landstingets vårdcentraler Bra Liv. Han ser ingen koppling mellan vårdvalet som genomfördes under förra året och situationen på Gränna Vårdcentral.

– Att inte ha tillräckligt många fast anställda doktorer är alltid en väldigt stor påfrestning, det är vi alla överens om. Varför vi har det, tycker inte jag att jag kan säga att det beror på vårdvalet. Däremot vet vi att vårdvalet i Sverige har gjort att det är stor efterfrågan på distriktsläkare i hela riket och i den konkurrensen har vi ännu inte lyckats få fram några fasta doktorer till Gränna säger Gränefelt.

Han hoppas nu att ett samarbete med vårdcentralerna i Huskvarna ska göra det lättare att locka doktorer till Gränna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".