Parkeringsplatser i Jönköping har använts för race och så kallade burn-outs. Foto Scanpix.
Lasso

Containrar ska stoppa motorbus

"Varit mycket buskörning, bränna däck..."
4:31 min

Motormässan på Elmia i Jönköping förväntas slå nya besökarrekord, men motormässan har av tradition även burit med sig en del bieffekter. Nu ska parkeringen på A6 Köpcentrum spärras av.

Fler människor uppe på Elmia-mässan i påsk innebär även att parkeringarna i Jönköping kommer att fyllas med bilintresserade ungdomar som visar upp sina bilar.

Motormässan på Elmia drar hit människor från när och fjärran. Massvis med festande ungdomar träffas i parkeringshus och på öppna parkeringsplatser för att visa upp sina bilar och tävla med varandra. Det här är något som många motorentusiaster väntar på varje år.

Men baksidan av det hela är förstörda asfaltsplaner, nedskräpning och allmän förstörelse. Ett ställe som lockar många är parkeringarna vid A6 köpcentrum där Lars Bröms är centrumchef.

– Vi har sett under många år att det varit mycket buskörning, med bränna däck och burn outs och så vidare. Det kostar väldigt mycket pengar för oss och vi kommer att behöva spärra av vissa delar för att begränsa eller helt hindra detta.

Vad kommer ni göra?

– Vi kommer sätta ut containrar som gör det svårare att komma till de platser som tidigare använts och det hoppas vi ska ha en begränsande effekt säger Lars Bröms som berättar att buskörningen förra året kostade ungefär tvåhundra tusen kronor.

Per Hasselqvist är verksamhetschef på tekniska kontoret i Jönköping. Han är den som är ansvarig för kommunens parkeringar. Att hålla kvar ungdomarna uppe på Elmia är något som redan planeras.

– Arrangörerna på Elmia kommer ordna lite festligheter för de här ungdomarna inne på Elmiaområdet och förhoppningen är att de ska stanna på Elmiaområdet där de stör allmänheten mindre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".