Anhörigvårdare får inte hjälp

Människor som vårdar anhöriga i hemmet får inte den hjälp som dem har laglig rätt till.

Det konstaterar länsstyrelsen efter att ha granskat samtliga kommuner i Jönköpings län.

I Jönköpings län finns det ungefär fem hundra människor som sköter, hjälper eller tittar till sina äldre anhöriga. Som kommunerna vet om, mörkertalet antas vara stort.

Och att dom här anhöriga får veta att dom kan få stöd - det är väldigt viktigt - säger Iris Dovrén Råsbrant, som är socialdirektör på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

- Ja, eftersom allt fler äldre bor kvar hemma, så ställs det allt högre krav på anhöriga.

För fem år sen så delade staten ut pengar till alla landets kommuner för att dom skulle bli bättre på att ge stöd till anhöriga. Kommunerna i Jönköpings län fick över 11 miljoner kronor och det satte fart på planerandet. Men sen tog det stopp och på vissa håll har stödet blivit sämre.

- Det som borde bli betydligt bättre är den uppsökande verksamheten och att kommunerna tar reda på vilka behov som finns, säger Dovrén Råsbrant.

En kommun ska söka upp människor som vårdar sina anhöriga och informera dem om att dom kan få stöd i form av avlösning, ekonomiska bidrag, utbildning, samtal och så vidare. Så står det i socialtjänstlagen. Och i varje kommun ska det enligt länsstyrelsen helst finnas en speciell person som ansvarar för stödet.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista