Rättegång idag om knivdramat i Vetlanda

Idag hölls rättegången mot den 52-årige vetlandabo som förra sommaren knivhögg en 19-årig man och en jämnårig kvinna i Vetlanda.

Och rättegången påminde stundtals om en historia hämtad ur en skräckfilm när vittnena och gärningsmannen skulle berätta vad som hände när 52-åringen försökte knivdöda tonåringarna vid skolavslutningen på Njudungsgymnasiet för drygt ett år sedan.

De båda ungdomarna som var på avslutningsfest befann sig utomhus i en park när de blev överfallna och knivskurna av den 52-årige vetlandabon.

Han högg killen tre gånger i ryggen och gav sig sedan på fklickan som fick flera hugg mot hals och armar. Men båda överlevde sedan de tagit sig loss och sprungit till elevhemmet i närheten där festen hölls för att få hjälp.

Under rättegången berättar den 52-åriga mannen, som mått pykiskt dåligt, att han var desperat för att hans medicin inte hjälpte och att han ville att något skulle hända. Att han stötte på killen och tjejen var av en ren slump säger han och hans advokat Håkan Jansson.

Den 19-årige killen ville inte träffa gärningsmannen utan satt vid rättegången i ett intillliggande rum. Kvinnan satt däremot i rättsalen och vittnade om att det var svårt också för henne.

Den 52-åriga mannen har varit psykiskt sjuk i 20 år och mycket talar för att han kommer bli dömd till rättspsykiatrisk vård. Dom faller nästa fredag.

Hesam Akbari
hesam.akbari@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista