Gräsbrand. Arkivbild/Sveriges Radio
Jönköpings län

Ny gräsbrand - och risk för fler

Faran för gräsbränder är stor varnar SMHI. Varningen gäller bland annat stora delar av Jönköpings län. Och idag vid halv två-tiden kom dagens första larm.

På de platser där gräset ännu inte kommit upp så är det torra gräset från förra året en brandfara. Det bästa just nu är att låta bli att elda, enligt SMHI.

På SMHI:s kartor med brandriskprognoser så lyser det rött på många håll just nu, bland annat i inre Götaland, i Svealand och i södra Norrlands kustland.

Den röda färgen på kartan anger stor risk för gräsbrand. Prognosen innebär att fukthalten i fjolårsgräset är så låg att en brand lätt uppstår och sprider sig snabbt. Lokala variationer eller snabba väderomslag kan göra så att risken för gräsbrand snabbt kan ändras.

Igår rapporterades det om ett par, tre gräsbränder i Jönköpings län. Idag kom första larmet vid halv två-tiden. Då var det ett mindre område intill krysset riksväg 40/Nissastigen som brann.

 När SMHI gör brandriskprognoserna så tar myndigheten hänsyn till vädret och om det finns mycket torrt fjolårsgräs. Är fjolårsgräset eller luften fuktig väger det in i brandriskprognosen. Allt eftersom nytt grönt gräs växer upp minskar brandrisken.

Källa: www.smhi.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".