1 av 3
Vargen syntes i Forshedatrakten igår. Foto: Anders Gustavsson
2 av 3
Foto: Anders Gustavsson
3 av 3
Jönköpings län

Vargen bet ihjäl katt

Linda Andersson: ”Ta in tamdjuren på natten”
3:33 min

Den varg som vi rapporterade om igår rör sig fortfarande i Jönköpings län. Nu uppmanar länsstyrelsen alla tamdjursägare att se om sina djur. För vargen är oskygg och har hittills gett sig på två katter.

Vargen har kommit från Skåne och Halland till Jönköpings län. I fredags nådde den Gislaved, igår Värnamo och idag har den synts i Stockaryd i Sävsjö kommun.

Vargen är oskygg och rör sig nära bebyggelse. I Halland har den tagit en katt och i Forsheda utanför Värnamo i fredags tog den ytterligare en katt.

– Vi uppmanar tamdjursägare att se om sina djur, se över sina stängsel och gärna ta in djuren om nätterna, säger Linda Andersson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen.

Vargen ser ut att röra sig över länet i nordostlig riktning. Efter händelsen i Norrtälje tidigare i veckan där en kvinna med barnvagn och hund var ute och gick och hunden attackerades av två vargar och dödades, så kan rädslan för djuret vara större.
– Ja, det blir ju uppståndelse och man kanske funderar över hur man själv skulle reagera, men det man ska göra är att skrämma bort vargen, köra iväg den helt enkelt, säger Linda Andersson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".