Fler anmälningar om barnmisshandel i länet

Förra året anmäldes 34 fall av misshandel mot små barn i Jönköpings län - det är en ökning med 30 procent jämfört med 2002. Och det kan bero på att vårdpersonalen tänker på ett nytt sätt.

Sedan ett halvår tillbaka finns en speciell grupp inom landstinget, som jobbar med just med barn, som kan vara misshandlade. All personal på vårdcentraler och sjukhus i länet har fått lära sig att tänka på nytt sätt - det gäller att alltid ha med aspekten att det KAN vara en misshandelsskada.

Siffror från Brottsförebyggande rådet visar att det under förra året anmäldes 34 fall av misshandel på barn under 6 år till polisen i länet och det var en ökning med drygt 30 procent jämfört med året innan.

I år har hittills två åtal väckts mot pappor som misshandlat sina barn. En pappa i Värnamotrakten dömdes efter misshandel på sonen som var två månader.

Och igår berättade nyheterna att en 22-årig pappa på höglandet nu åtalas för misshandel på sitt spädbarn.

Båda de här papporna tog själva med barnen till sjukhus för att barnen skulle få vård, och det är vanligt att föräldrar gör det.

- Även föräldrar som slår eller skakar sitt barn är oroliga över skador på barnet och söker vård, säger Karin Malmgren, som är barnläkare på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista