Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fler mammor sluta amma tidigt. Foto Hasse Holmberg/Scanpix.
Jönköpings län

Skönhetsideal kan få mammor sluta amma

Jasmine: ”Tror de tänker på sina bröst”
2:19 min

Mammorna i länet ammar sina barn allt kortare tid. Landstinget ska nu ta krafttag för att få mammorna att ge sina barn modersmjölk betydligt längre än de gör idag.

Att så få som knappt var tionde mamma helammar sitt barn längre än sex månader är alldeles för lite menar Ann-Charlotte "Lotta" Lilja, verksamhetsutvecklare för barnhälsovården på Landstinget i Jönköpings län.

– För mig känns det skrämmande om det fortsätter, ur ett barnperspektiv ur hälsosynpunkt och tråkigt även ur ett föräldraperspektiv om det skulle falla bort säger Lotta Lilja.

Hårda skönhetsideal, brist på tid och stress..? Vad det beror på att mammorna i länet ammar allt kortare tid är det ingen som vet säkert.

Men det är en trend som gått nedåt under tio års tid, för enligt landstingets egen statistik slutar fler mödrar idag att amma sina barn tidigare än för tio år sedan.

Då helammade varannan mamma sitt barn längre än ett halvår, men nu är det betydligt färre - mindre än var tionde mamma helammar efter sex månader.

Många barn ammas inte alls, allt fler mammor slutar innan bebisen hunnit bli fyra månader och var fjärde fyramånadersbebis får ingen bröstmjölk alls.

19-åriga mamman Jasmine Karlsson från Jönköping tror att det kan handla om hårda skönhetsideal som gör att amningen minskar.

Jag tror de tänker på sina bröst, att de blir hängiga. Att det kanske är obehagligt, det gör ont och är ovant. Det är väl mest med tanke på att de vill ha sina bröst som de var innan säger Jasmine.

Sofie Törminen ammande i 3,5 månader och slutade mest av slöhet, enligt henne själv.

– Det är väl ungefär så som alla ammar nu för tiden, förut ammade man väl i åtta månader i alla fall säger Sofie.

Men nu ska landstinget vässa sin amningsstrategi och vända på trenden genom att ta fram nya riktlinjer för alla möten i vården.

Föräldrarna har rätt att veta att amningen inte bara handlar om traditioner, utan faktiskt har många medicinska fördelar säger Lotta Lilja på landstinget.

– Det förhindrar övervikt, man vet att det förhindrar diabetes typ 1 och 2, man vet att det förhindrar högt blodtryck, det ger ett skydd i mag- och tarmkanalen och ger ett infektionsskydd. Det har man rätt att få veta, att det faktiskt gagnar barnet att amma.

Hur gör ni för att vända trenden?

Vi har precis börjat så vi träffas en grupp med representanter från alla de här enheter plus amningsgruppen så vi försöker hitta vad vi kan göra säger Lotta Lilja.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".