- Vi får avstå planerade stora satsningar, säger landstingsråd Peranders Johansson (M). Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio
LANDSTINGET

Tappar bidrag på kvarts miljard

Landstinget tappar kvarts miljard
2:01 min

Nu riskerar landstinget att förlora en kvarts miljard när reglerna för kommunala utjämningsbidrag ändras. Det drabbar planerade nysatsningar, som skulle gett länsborna en bättre sjukvård.


Nyligen redovisade Jönköpings läns Landsting ett överskott på 395 miljoner kronor för 2010.
Nu riskerar Landstinget att gå miste om hela 250 miljoner kronor när utjämningsreglerna för hur landstingen ersätts för svårt sjuka patienter ska ändras.
- 250 miljoner är mycket pengar och stoppar större nysatsningar och tillåter inga extravaganser, säger Peranders Johansson som är moderat ordförande i Landstingsstyrelsen:
- Men det stoppar inte stora satsningar som måste göras inom psykiatrin, utan nu handlar det om att fördela om pengarna som finns.

Det är den så kallade utjämningskommittén som idag överlämnat sitt slutbetänkande till finansmarknadsminister Peter Norman.
Utjämningssystemet har som huvudsyfte att skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar för alla kommuner och landsting. Nu föreslår utjämningskommittén en rad förändringar och för landstingens del innebär det att den gamla modellen där landstingen fått ersättning för den del av befolkningen som behöver mest sjukvård, sk vårdtunga grupper nu slopas och istället läggs ihop med den övriga befolkningen. Det slår extra hårt mot landstinget i Jönköpings län.
Betänkandet ska nu ut på remiss och så småningom ska riksdagen fatta beslut och går allt enligt planerna införs de nya förändringarna under 2013. Det mesta talar nu för att Landstinget i Jönköpings län går miste om drygt 250 miljoner kronor och frågan är hur länsinvånarna kommer att påverkas av detta

- Länsborna ska få fortsatt bra sjukvård, lovar Peranders Johansson, ordförande i Landstingsstyrelsen. Däremot kan stora nysatsningar få skjutas på framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".