Foto: Malin Grönborg / SCANPIX
Jönköping

Stor risk för hörselskador på konserter

"Man ska kunna njuta av musiken"
1:34 min

Om du går på konserter så riskerar du att drabbas av hörselskador. Det visar en undersökning av ljudnivåerna som gjorts av miljökontoret i Jönköping.

I Jönköpings kommuns undersökning överskreds socialstyrelsens riktvärden för ljudnivåer på två av fem undersökta konserter, och det är något som kan får förödande konsekvenser.
-Jag har ett ständigt pip, som brusar kan man säga. Eller som en datorfläkt som piper eller tjuter lite, säger Peter Hänninen, som har tinnitus.

Tinnitus ger ett ständigt och kroniskt obehag som Peter Hänninen tvingas leva med. Och det är för att undvika att fler drabbas av liknande problem och höreselskador som socialstyrelsen tagit fram riktlinjer för hur hög musik som man egentligen ska få spela på konserter, diskotek och pubar.

Och när miljökontoret i Jönköping undersökt ljudnivåerna på 13 olika nöjesställen så visar det sig att de största problemen med ljudnivåerna finns vid just konserter.

Under en konsert med bandet Docenterna på klubben Ztyle låg ljudtopparna på 123 decibel, vilket är långt över den tillåtna gränsen. Vid ljudnivåer över 120 decibel upplever många smärta och nu kan de som spelar för hög musik räkna med påbackning från kommunen. Pernilla Eriksson på Jönköpings miljökontor är en av dem som genomfört undersökningen.
-Vi kommer att kontakta de som vi mätt hos, och de som överskrider riktvärdena måste komma in med en plan för hur nivåerna kan sänkas, säger hon.
-Besökarna som går på de här ställena ska kunna njuta av musik utan att riskera att få en hörselskada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".