Fästing. Foto: Lars Epstein Prb

Fästingen trivs trots regnet

Det omväxlande vädret som vi haft under sommaren har gynnat fästingbeståndet och nu strömmar oroliga länsbor till länets vårdcentraler. 

Den blöta inledningen på sommaren och framförallt vädret med omväxlande sol och regn har varit idealiskt för fästingbeståndet. De små krypen gillar att vara i ungefär i samma miljöer som vi människor, till exempel landskap med mycket gräs eller under skuggande träd.

Skulle vädret vända så kommer antalet människor som rör sig ute i naturen öka och därmed ökar även antalet fästingbett.

En rundringning som Nyheterna har gjort visar att redan nu får länets vårdcentraler samtal eller besök i princip varje dag från oroliga männsikor som har blivit bitna.

Christin Johansson, distriktsköterska i Korsberga, tar emot många av patienterna. Hon rekommenderar dem som har blivit fästingbitna att ta dra fästingen rakt upp och sedan kontrollera området kring bettet en vecka fram över. Blir området rött ska man kontakta vården, eftersom det kan vara ett tecken på borrelia. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista