Granbarkborren hotar även friska träd om inte virket kommer ur skogen fort. Arkivfoto Maria Rymell/Sveriges Radio
SKOGSBRUK

Granbarkborren hotar frisk skog

Bråttom för att rädda frisk skog
1:34 min

Det är bråttom att få ut virket ur skogen, så inte granbarkborren sprids i stor omfattning. I ett brev uppmanas nu alla skogsägare i Södra Sverige att få ut den skog som skadades i samband med vinterns all snö. Snön knäckte många träd och några av dom värst drabbade områdena är Vetlanda och Mullsjö.

Lennart Svensson, som jobbar med insektsövervakning på Skogsstyrelsen, varnar för att risken är stor att granbarkborren slår till om inte skada skog tas bort.
Den snörika vintern orsakade stora skador på skogen i Södra Sverige. Snön knäckte helt enkelt träden och nu måste skogsägarna städa undan. Den skadade skogen är nämligen mumma för granbarkborren. Om inte dom skadade träden är borta ur skogen senast 1 juli, så är risken mycket stor för omfattande angrepp även på den friska skogen.
Men den varma våren gör att det kan bli ännu mer bråttom att få ut det skadade virket.
För att inte få nya angrepp av barkborrar, uppmanar Skogsstyrelsen markägare i Sydsverige, att städa upp efter vinterns snöbrottsskador.
Mycket ungskog har drabbats av snöbrottsskador i vinter. Om det färska knäckta virket inte tas bort kan det bli yngelplats för barkborrar.
Efter stormarna Gudrun och Per räknas stora delar av Sydsverige fortfarande som ett bekämpningsområde med skärpa krav på hur mycket virke som får lämnas kvar i skogen. Högst 3 kubikmeter färskt skadat granvirke får lämnas inom ett hektar. Det är kanske tio träd per hektar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".