Jönköping

Friad - trots sex med tolvåring

En 18-årig kille från Jönköping hade flera gånger samlag med en tolvårig flicka. Men tingsrätten friar honom ändå från anklagelserna om våldtäkt mot barn.

18-åringen har försvarat sig med att han inte visste om flickans låga ålder - och tingsrätten går på hans linje.

Det finns inga bevis för att någon berättat för honom hur gammal flickan är. Hon umgicks dessutom med äldre kompisar och hade en kroppsutveckling som en 16-17-åring, enligt den friande domen.

Den unge mannen från Jönköping slipper därmed betala det skadestånd på 110 000 kronor som flickan hade krävt.

Samlagen skedde vid tre olika tillfällen i december 2010 i 18-åringens bostad i Jönköping. Flickan och killen hade lärt känna varandra genom en gemensam bekant och båda var med på att ha samlag, enligt förhör.

Men att flickan ville ha samlag ska inte spela någon roll när tingsrätten bedömer om det våldtäkt mot barn eller inte. Däremot är det alltså av betydelse huruvida den unge mannen kände till eller borde ha kunnat inse flickans låga ålder. Något det inte finns bevis för enligt tingsrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".