Värnamo

Unga förberedde rån - en fick fängelse

Tre unga killar - 16, 17 och 18 år gamla - som stått åtalade för bland annat förberedelse till grovt rån i Värnamo, fick idag sina domar.

I slutet av oktober förra året fick Värnamopolisen två anonym tips om att en guldsmedsbutik i Värnamo skulle rånas och att ett falskt bomblarm skulle förvilla polisen.

Senare samma dag kom också ett bombhot som ringdes in av en okänd man till SOS alarm.

Polisen hittade också en väska med en påstådd bomb på den aktuella adressen.

En halvtimme senare upptäckte polisen två killar på en vespa, Killarna hade inga hjälmar på sig och stoppades därför. Passageraren sprang då från platsen, liksom en person som gått jämte. Passageraren greps en liten stund senare, efter att en polishund spårat upp honom. Han hade då tappat en yxa under flykten, och i ett buskage som han försvann igenom hittade polisen två pistoler och en rånarluva.

I sadelväskan på vespan hittades bland annat två rånarluvor, och en bit från platsen där vespan stoppats låg två skarpladdade pistoler och ytterligare en rånarluva.

Den som gått jämte vespan hittades aldrig då, utan greps senare. Han nekade helt till att ha varit i Värnamo den aktuella dagen, men han liksom de andra två knyts till rånarluvorna genom DNA. Men de nekar till att ha planerat något rån.

Men tingsrätten anser att det är bevisat både att alla tre fanns på plats, att de på något sätt ligger bakom det falska bomblarmet och att de planerade att råna en guldsmedsbutik som låg alldeles i närheten.

18-åringendöms till ett års fängelse. 16 och 17-åringen döms till ungdomstjänst i 150 timmar vardera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".