Så här ser det nya fyndet ut.Foto Martin Liungman, Medins Biologi
VÄTTERN

Unikt fynd i Vättern

Måns Lindell: ”Den är en ny art för Sverige”
1:15 min

Vättern har berikats med en ny art. Det handlar om en tidigare oupptäckt medlem i familjen fåborstmaskar som miljökonsultföretaget Medins Biologi funnit vid sina årliga undersökningar.

Det är alltså ingen helt ny art man hittat, utan en mask som länge funnits i sjön som man nu artbestämt till en annan art. Den lever längst ner på bottnen där den tar hand om plankton som ramlar genom vattnet.

Masken trivs i stora, djupa näringsfattiga sjöar och återfinns främst längre österut i exempelvis Bajkalsjön i Ryssland. I Sverige är dock Vätternfyndet än så länge unikt säger Måns Lindell som är sötvattensekolog på Länsstyrelsen.

-Den finns inte beskriven på så himla många ställen på norra halvklotet, utan det är en handfull lite drygt, så det är häftigt säger Måns Lindell.

Tasserkidrilus acapillatus är det latinska namnet på masken och den lever längst ner på Vätterns botten på drygt hundra meters djup.

-Arten är helt ny för Sverige säger Måns Lindell.

Mer om Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".