Jönköping

Många brister på friskola

2:49 min

Skolinspektionen skall nu granska friskolan Kitas gymnasium i Jönköping, efter P4 Jönköpings rapportering om en skola med flera allvarliga brister.

Med bara veckor kvar till studenten står natureleverna på friskolan Kitas utan lärare i flera ämnen. Det är bara en i raden av alla brister som P4 Jönköping nu kan avslöja, och naturtreorna vill varnar andra från att söka till skolan.

– När ledningen inte kan lova oss någonting och när vi inte kan lova något till nya elever känns det bara elakt. Då kan de lika gärna låta bli att börja, säger Linnea Brengesjö.

– Vi kan ju inte gå runt och säga att vi inte haft kemi på tre månader, hur låter det, säger Oscar Äng.

Det är en liten, fristående gymnasieskola med drygt 50 elever. Naturtrean, som i princip varit med sedan skolan startade, berättar att de tre åren kantats av strul. Bland annat har de bytt lärare många gånger. Linnea räknar till minst 20 lärarbyten.

- Det är hemskt, så här ska inte behöva vara.

Linnea förklarar att det ibland blivit glapp mellan lärarbyten. Just nu, med bara veckor kvar till studenten, står de utan lärare i engelska, och någon lärare i kemi har inte funnits på fem månader, berättar Matilda Edblom.

– Just nu har vi ingen lärare, så jag hoppas det löser sig, säger Matilda.

Kitas Jönköping drivs av en välmående friskolekoncern, Kitas, som har flera andra gymnasieskolor. Trots det är det inte bara lärare som saknas på skolan i Jönköping. Det går att göra listan lång.

Till myndigheter, och i sin marknadsföring, beskriver skolan till exempel det fina labbet, som inte finns.

- Det får skolan att se bra ut utifrån när man ska söka, men du grundlurar eleverna att tro att det här är en bra skola där man lägger energi på eleverna. Det gör de inte. Vi har inget labb.

Styrelsen i bolaget bakom skolan är familjen Seher och Karl Borgö. Det är Karl som träder fram när vi söker efter en ansvarig för skolan. Han erkänner att det varit struligt men tycker att eleverna överdriver, och han upprepar gång på gång:

– Vi har en fantastiskt bra skola här i Jönköping och vi kan erbjuda eleverna riktigt, riktigt bra undervisning. Jag tycker inte det är några speciellt allvarliga problem vi har på skolan utan det är en väldigt bra verksamhet.

Men de orden är för eleverna i naturavgångsklassen tomma, för deras gymnasietid har kantats av oro.

– De som verkligen bör vara oroliga är väl de som går i ettan och tvåan, om skolan verkligen kommer att finnas kvar sedan. Om det byts lärare i samma takt.

Även föräldrar ställer sig frågande till om deras barn verkligen fått en fullgod gymnasieutbildning.

– Det som kan vara ett frågetecken är ju om de har kunskaper som motsvarar kursplanen, säger Göran Brengesjö, pappa till Linnea.

Men det är ju allvarligt om det inte är så..?

– Ja, det är allvarligt. för i grunden betyder ju det att man lagt ner studietimmar som man inte får något för utan som man kanske får göra om, säger Göran Brengesjö.

Och nu reagerar också Jönköpings skolpolitiker. Moderaten Peter Jutterström säger att man fått signaler om att det finns kritik mot skolan, men att man också fått motbilder från andra elever.
- Men nu får vi ta till oss de här uppgífterna och se hur vi ska agera säger han.

Socialdemokraten Tord Sundqvist hoppas också att kommunerna ska få mer makt över friskolorna, eftersom det just nu är skolinspektionen som har tillsynen.
- Man känner sig ofta bakbunden som politiker när det gäller friskolorna, säger Tord Sundqvist.

P4 Jönköping granskar

Så här styrs Kitas

Så här styr familjen Seher koncernen. KLICKA. Grafik:Håkan Montelius

"De är väldigt nöjda"

Karl Borgö, Kitas. Foto Rebecka Montelius/Sveriges Radio.

Kitas ska granskas

Det är inte mycket som avslöjar att Kitas har en gymnasieskola i byggnaden. Foto Rebecka Montelius/Sveriges Radio.

– Ja, det låter som en oerhört märklig historia. Det vi kommer att göra är en så kallad riktad tillsyn säger Skolinspektionen.

Läs chatten med våra reportrar!

Många frågor blev det att svara på för våra reportrar.

Hör hela reportaget om Kitas gymnasium Jönköping

Pernilla Arvidsson

pernilla.arvidsson@sr.se
036-215 66 27

Rebecka Montelius

rebecka.montelius@sr.se
036-215 66 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.