Ingmar Karlsson signerar sin bok "En delad värld" vid ett besök i Värnamo. Arkivfoto: Karin Malmsten Sveriges Radio
LASSO

Islam visar större tolerans än kristendomen

Expert på islam: ”Märkligt”
4:28 min

-Länder med muslimer har av tradition en större tolerans mot kristna, än vad kristna har mot muslimer. Därför finns det fortfarande stora kristna samfund i Mellanöstern. Det säger Ingemar Karlsson från Burseryd. Ingmar Karlsson tycker reaktionerna mot förslaget att byta en kristen helgdag mot en muslimsk är märkliga. 

I Lasso i går pratade vi om socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtins förslag att införa en muslimsk helgdag. Eventuellt genom att slopa en av dom kristna helgdagarna.

Sveriges Radio Jönköping fick många olika reaktioner i går, sen vi berättat om socialdemokraternas förslag.
Bland annat tyckte en del att:
-Försök få en kristen helgdag i ett muslimskt land så får ni se vad som händer.
Andra tyckte att socialdemokraterna i så fall skulle slopa första maj. Mikael Lindkvist som är präst i Jönköping, tyckte det är en bra idé. Humanisterna vill ha en pott av helgdagar, som man får ta ut hur man vill. Sverigedemokraterna säger blankt nej

Vi måste lära oss att lära av varandra
Ingmar Karlsson har bott i många år i länder med islam som huvudreligion. Han är före detta generalkonsul i Istanbul, och har bl a varit ambassadchef i Damaskus och är nu hedersdoktor i Lund. Han har skrivit böcker om islam och är en av Sveriges främsta experter på den religionen.
Han har själv upplevt hur kristna helgdagar i praktiken firas i bl a Syrien. Ingmar Karlsson kan ge exempel på hur det var att leva i Syrien. Där var affärer ägda av muslimer stängda på fredagar, judarnas affärer på lördagar och kristnas affärer stängde söndagar. Var och en sköter sitt. T ex i Syrien har de kristna sin egen lagstiftning och kyrkklockorna ringer på söndagar.

Ingmar Karlsson tycker dessutom att det är ett märkligt förslag att införa en muslimsk helgdag i Sverige.
- Det ger ju en bild av att muslimerna skulle vara oerhört religiösa, men de är ju lika sekulariserade som normala svenskar som beskrivs som kristna.
-  Dessutom ändras muslimernas kalender från år till år, så det är en massa praktiska problem också.
- Grekiska ortodoxa kristna eller armenier firar inte den kristna julen samtidigt som katoliker och protestanter, så det blir ett sammelsurium i almanackan om det ska tas hänsyn till alla stora helgdagar i olika religioner.
Ingmar Karlsson tror att praktiska lösningar på varje arbetsplats med komp och semester är att föredra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".