Stopp för latrinavfall på soptippen

Från och med årskiftet är det förbjudet att slänga organisk avfall på soptippen, men på kommunerna vet man fortfarande inte vad de skall göra av avfallet.

Från och med årsskiftet så är det förbjudet att tömma organiskt avfall på soptippen. Det här innebär bland annat att latrinavfallet från flera tusen sommarstugor måste slängas någon annanstans. Men på kommunerna vet de fortfarande inte vad de skall göra med avfallet.

Anledningen till förordningen som förbjuder kommunerna att slänga organiskt avfall på soptippen är bland annat att när det här avfallet bryts ner så bildas det metangas, som är en gas som bidrar till växthuseffekten.

Bara i Nässjö så är det runt 1200 hushåll, som varje år producerar runt 400 ton latrin och som från och med årsskiftet alltså måste slängas någon annan stans. 

I Jönköping så säger Clarinda Larsson, som är driftledare för Jönköpings kommuns avfallsbehandling, att antagligen kommer de flesta kommunerna att söka dispens då det inte finns några färdiga bra alternativ till hanteringen av latrinavfallet.

Pablo Dalence

pablo.dalence@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista