"Jag ville skaka liv i honom"

Idag hölls rättegången mot den 22-åriga pappan från Höglandet, som misstänks för att ha misshandlat sin fyra månader gamla son.

Åklagaren vill att han döms för grov misshandel på den lille sonen, men 22-åringen nekar.

Idag när rättegången hölls i Eksjö tingsrätt ägnade åklagaren en lång stund åt att redogöra för de bevis han menar finns för att 22-åringen från Höglandet vid minst två tillfällen har misshandlat sitt barn genom att skaka barnet kraftigt.

Den unge pappan säger i början av rättegången att han förnekar brott. Han medger att han en gång har skakat barnet - och han berättar klart om den händelsen.

Det var den 11 juni och sonen låg och sov, men vaknade plötsligt och började skrika. Pappan berättar att han gick in till honom och då såg hur han krampade - och att han sedan såg livlös ut och inte andades. Han beskriver hur han tog upp den då 4 månader gamle pojken och skakade honom för att, som han säger, få liv i honom.

Men han säger att han inte hade en aning om att skakandet kunde vara farligt för barnet. Han säger att han var panikslagen och upplevde en nödsituation.

Bilder som visas under rättegången från röntgen av pojkens hjärna visar att han fått blödningar vid minst två tillfällen - bilderna visar också på skador på hans näthinnor.

När rättegången fortsätter medger 22-åringen också att han vid ett annat tillfälle i slutet av maj har vyssjat pojken väldigt kraftigt och hållit honom så att huvudet slog emot hans underarm.

Olof Flodmark är docent och sakkunnig och medverkade vid rättegången idag. Han berättade bland annat att skador på hjärnan kan uppstå när huvudet slår emot ett förmål upprepade gånger.

- Det är upprepningen som är det viktiga, vid enstaka trauman däremot är hjärnan uppbyggd så att den klarar mycket.

Flodmark säger också att den typen av skakningar av barn ofta leder till bestående men för barnen.

- Det kan leda till förlamningar och blindhet.

Det är oklart i dag vilka men 22-åringens son kommer att få.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".