Informationskampanj behövs för att hindra misshandel på spädbarn

Läkare och docent föreslår en informationskampanj bland nyblivna föräldrar för att hindra spädbarnsmisshandel.

För att få bukt med spädbarnsmisshandel behövs en stor informationskampanj till alla nyblivna föräldrar.

Det säger docenten Olof Flodmark. Igår, tisdag, medverkade han vid en rättegång i Eksjö där en ung pappa på Höglandet åtalades misstänkt för misshandel på sitt spädbarn.

Och han säger till nyheterna att Sverige måste satsa pengar för att skydda barnen.

Olof Flodmark har lång erfarenhet som läkare där han arbetat i Sverige och utomlands med barn som blivit skadade efter misshandel. Han har studerat hjärnskador som uppkommer vid så kallat Shaking baby syndrom - att föräldern eller en annan vuxen skakat spädbarnet så kraftigt att blödningar på hjärnan uppkommit.

Siffror från Brottsförebyggande rådet visar att anmälningar om våld mot barn ökar. Förra året anmäldes 34 fall av misshandel mot små barn i Jönköpings län - det är en ökning med 30 procent jämfört med 2002.

Flodmark säger att det krävs speciella sätt för att komma till rätta med det här. I USA finns redan utarbetade metoder för att förebygga misshandel på just spädbarn - för spädbarnsmisshandel är ingen planerad händelse

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista