Foto: Langloia Bertrand/Afp/Scanpix

Succe för forskning

Sture Löfgren:”Ska vi utvecklas så måste vi forska”
1:42 min

Forskningen inom sjukvården i länet har blivit en succé. Sedan landstingets forskningsavdelning Futurum startades för tio år sedan har intresset ökat mycket kraftig bland läkare och sjuksköterskor.

En av dom som står mitt uppe i flera projekt är överläkaren Sture Löfgren på laboratoriemedicin-avdelningen.

- Det är roligt, man får fundera på samband man inte tänkt på och får hela tiden blicka framåt, säger han.

Sture Löfgren är en av många som forskar. Just nu pågår 140 forskninsprojekt som finansieras av Futurum, som är landstingets forsknings och utvecklingscentrum. Det startades för tio år sedan och ersatte en tidigare ganska spretig forskningsorganisation. Boel AnderssonGäre är verksamhetschef, hon har sett ett kraftigt ökat intresse från anställda inom landstinget eller hälsohögskolan att forska. Det är nu så stort att bara drygt hälften av de sökta anslagen går igenom.

- Det är en trixig fråga för det är roligt att det finns ett sådant stort intresse, samtidig är det synd att behöva säga nej till bra projekt, säger Boel AnderssonGäre.

- Möjligheten till forskning vad betyder den för dig?

- Den är viktig. Ska vi utvecklas och vara en viktig faktor nationellt och internationellt måste vi forska, säger Sture Löfgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".