Stor skillnad mellan tvillingkommunerna

Arbetslösheten i Habo tillhör länets lägsta. Grannkommunen Mullsjö har länets näst högsta arbetslöshet.

I Habo med nästan 10.000 invånare kostar socialbidragen en miljon. I Mullsjö som bara har drygt 7.000 invånare ligger kostnaden för socialbidrag på fyra miljoner.

Varför är skillnaderna så stora mellan de båda Västgötakommunerna i Jönköpings län?

- Vi har haft bra kommunalråd och politiker som samarbetat bra över partigränserna, säger Hans Wärnbring som är produktionschef på godisfabriken Toms-Webes. Det är inget byråkratiskt krångel och inget politisk käbbel som i Mullsjö. Dessutom har vi en mycket bra och aktiv industriförening.

Industrin blomstar och Habo räknas som en av landets företagsvänligaste kommuner.

- Habo är ett nytt Gnosjö, säger Hans Wärnbring.

Från Jönköping till Habo är det knappt två mil och bra väg. Från Jönköping till Mullsjö är det drygt tre mil och dålig väg.

Mullsjös socialdemokratiska kommunalråd Anja Berglund, säger att kommunen gör ständiga påtryckningar på Vägverket för att få till stånd en två-plus-ett-väg mellan Jönköping och Mullsjö.

I Habo bygger man ett par hundra lägenheter under de närmaste åren. I Mullsjö bygger man femton bostäder i år.

I Mullsjö har man haft ett par år av stor politisk turbulens.

- Men nu verkar det ha stabiliserat sig, säger Anja Berglund.

Att Mullsjö har fler bidragsberoende beror bland annat på att Habo är ett villasamhälle och de som bor i villa behöver sällan bidragsstöd, säger Marie-Louise Sjögren, sommarvikarierande socialchef i Mullsjö.

För fem sex år sen fanns många tomma lägenheter i Mullsjö, det fanns till och med planer på att riva ett 50-tal lägenheter. Det blev inte så och nu är det till och med svårt att få bostad i Mullsjö.

Beträffande bidragsberoendet säger Marie-Louise Sjögren.

- Vi kommer inte att behöva utnyttja alla fyra miljonerna i år. Så det går åt rätt håll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".