Eksjö

Minister kör över Domstolsverket - tingsrätten blir kvar i Eksjö

1:57 min

Tingsrätten i Eksjö blir kvar. Regering går emot Domstolsverkets förslag om att lägga ner fyra tingsrätter, det meddelar nu justitieministern Beatrice Ask.

Enligt Ask kommer regeringen inte att skicka vidare Domstolsverkets förslag om att lägga ner flera av Sveriges tingsrätter, bland annat den i Eksjö.

Anledningen till det är att hon vill ge domstolarna arbetsro för att kunna fokusera på den dömande verksamheten.

- Beskedet från Regeringen och Justitieministern är glädjande och väntat. Vi har hela tiden vetat att Tingsrätten i Eksjö bedriver sin verksamhet med hög kvalitet och effektivitet och Domstolsverkets argument, att en sammanslagning någon gång i framtiden skulle rädda Tingsrätten i Jönköping, håller inte. Det säger kommunstyrelsens 1:e vice ordförande och kommunalrådet i Eksjö Tomas Erazim (M) i ett pressmeddelande.

För Eksjö och Höglandet betyder det här beslutet mycket. Det betyder förutom de 23 arbetstillfällena, framförallt att det även fortsättningsvis kommer finnas domstolsverksamhet av hög kvalitet nära medborgarna. Det här är viktigt för förtroendet för rättsväsendet, fortsätter Erazim.

De övriga domstolarna som varit hotade är de i Hässleholm, Mora och Norrtälje. Sverige har 48 tingsrätter sedan lika många lagts ner under åren 1999-2006.