1 av 3
Patienterna Ann-Marie Davelid och Börje Gustavsson Foto:Cjell Fransson
2 av 3
Hjärtläkare Jan-Erik Karlsson Foto: Cjell Fransson/Sveriges Radio
3 av 3
Sjukvård

Forskning ska lugna hjärtpatienter

Börje Gustavsson: ”Man vet ju aldrig ska det fortsätta slå eller inte”
1:56 min

150 000 svenskar har drabbats av hjärtflimmer, men i vården är de ofta en bortglömd grupp. Nu ska en ny forskningsstudie i Jönköping förbättra livskvaliteten för patienterna.

– Vi ser om man kan förbättra behandlingen och om man kan förbättra livskvaliteten genom en strukturerad behandling, säger hjärtläkaren Jan-Erik Karlsson leder forskningen.

På medicinmottagning 1 på Länssjukhuset Ryhov kommer patienter med förmaksflimmer. De är del av ett nytt forskningsprojekt. En av dem är Börje Gustavsson. Hans oro har påverkat hans livskvalitet.

– Man vet ju aldrig, ska det fortsätta slå eller ska det sluta och i början var oron mer märkbar, säger Börje Gustavsson.

150 000 svenskar har drabbats av hjärtflimmer. Det Jan-Erik Karlsson och hans team nu gör är att hos 200 patienter studera vad ökad information och kunskap hos patienterna skulle innebära.

– Vi har tagit hjärtflimmer med en klackspark, mycket fokus har istället legat på hjärtinfarkt, kärlkramp och hjärtsvikt. Nu försöker vi se vad vi kan göra för patienter med förmaksflimmer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".