Sjukvård

Forskning ska lugna hjärtpatienter

1:56 min

150 000 svenskar har drabbats av hjärtflimmer, men i vården är de ofta en bortglömd grupp. Nu ska en ny forskningsstudie i Jönköping förbättra livskvaliteten för patienterna.

– Vi ser om man kan förbättra behandlingen och om man kan förbättra livskvaliteten genom en strukturerad behandling, säger hjärtläkaren Jan-Erik Karlsson leder forskningen.

På medicinmottagning 1 på Länssjukhuset Ryhov kommer patienter med förmaksflimmer. De är del av ett nytt forskningsprojekt. En av dem är Börje Gustavsson. Hans oro har påverkat hans livskvalitet.

– Man vet ju aldrig, ska det fortsätta slå eller ska det sluta och i början var oron mer märkbar, säger Börje Gustavsson.

150 000 svenskar har drabbats av hjärtflimmer. Det Jan-Erik Karlsson och hans team nu gör är att hos 200 patienter studera vad ökad information och kunskap hos patienterna skulle innebära.

– Vi har tagit hjärtflimmer med en klackspark, mycket fokus har istället legat på hjärtinfarkt, kärlkramp och hjärtsvikt. Nu försöker vi se vad vi kan göra för patienter med förmaksflimmer.