P4 Jönköping

Nu går skivarkivet i graven

1:21 min

En gång i tiden spelade vi vinyl i radion. Då var det en konst att hitta rätt spår på skivan. Nu är det andra tider, digitala sådana. Idag bärs sista resterna av LP-historien ut ur Radiohuset på Bäckalyckan i Jönköping.

Första förändringen var att byta från vinyl till cd. Nästa förändring var att byta från cd till digital musik. Då slapp programmen hämta en back med skivor inför varje sändning, utan allt fanns inlagt i datorn istället.

Det var ett tiotal år sedan, men LP-skivorna, singlarna och CD-plattorna har ändå funnits kvar i Radiohuset här sedan dess. Tills nu. För nu får nostalgin och glädjen i att spela en gammal önskelåt på vinyl någon gång stryka på foten inför faktum. Det stora skivarkivet får inte plats när P4 Jönköping byter lokaler nästa år.

Så när loppisfyndarna försvinner härifrån med kassar fyllda med skivor idag, så försvinner också det sista av en epok.

– Jag hoppas hitta lite 80-tals-rock, säger en besökare.

– Jag har sålt 1500 skivor för många år sen, tyvärr, därför får jag leta reda på dem igen, säger en annan.

Hundratals besökare kom till loppisen redan under de första timmarna och känslorna för reportern och loppisgeneralen Dan Segerson var blandade.
– Det känns lite sorgligt, så är det ju alltid när nåt försvinner, nåt vi månat om, musiken är ju en stor del av P4:as utbud, och de här skivorna har vi spelat ofta, nu försvinner de, men det kommer annat istället, vi får musiken på annat sätt idag.