Jönköping

Facksiffror retar upp kommunalråd

1:25 min

Kristdemokratiska kommunalrådet Andreas Sturesson i Jönköping har ilsknat till. Han är kritisk mot fackförbundet Kommunals sätt att redovisa lönerna som landets kommuner betalar sommarjobbande gymnasielever.

Fackförbundet Kommunal placerar Jönköping i botten av landets kommuner när det gäller löner till sommarjobbande gymnasieelever. Enligt Kommunals sammanställning, som vi berättade om i Nyheterna igår, får eleverna 32,50 kronor i timmen. Omkring hälften av vad facket rekommenderar.

Men Andreas Sturesson tycker inte att Kommunal har koll på begreppen och har begärt ett möte med fackförbundet.
– Jag har skickat ett öppet brev och bjudit dem till Jönköping för att få berätta hur vi arbetar med sommarjobb och feriepraktik, så de inte blandar äppklen och päron nästa gång.

Sturesson menar att Kommunal tagit med fel siffror från Jönköping i sin sammanställning över vad landets kommuner betalar. De har tagit med den ersättning som gymnasieelever som har feriepraktik har, nämligen 32,50 i timmen, istället för den lön som de elever som har ett kommunalt sommarjobb har.
– Där ligger lönerna på mellan 70 och 100 kronor i timmen.

Kommunen menar alltså att det är skillnad på sommarjobb och feriepraktik, men Birgitta Andersson som är ordförande på Kommunal i Jönköpings län håller inte med.
– Vi skriver inte avtal om något annat än feriearbetande ungdomar och i Jönköping kallar man det feriepraktik och det är en egen uppfinning kan man säga.