Dom i Knutbymålet kommer idag

Vid tvåtiden idag avkunnar Uppsala tingsrätt dom i ett av den svenska kriminalhistoriens hittills mest uppmärksammade fall - Knutbymålet.

Den 33-årige pastorn i Knutbys Filadelfiaförsamling står åtalad för mord på sin första hustru 1999, för anstiftan till mord på sin andra hustru den 10 januari i år samt för två fall av anstiftan till mordförsök - på andra hustrun i fjol och på sin granne i januari.

Hans medåtalade, den 27-åriga så kallade barnflickan från Vaggeryd, är åtalad för mord på pastorns andra fru. Barnflickan är också åtalad för två mordförsök, när hon sköt grannen i januari i år och slog en hammare i huvudet på andra hustrun i november i fjol.

Åklagarna har yrkat på livstids fängelse för båda åtalade. Barnflickan har erkänt, men anses lida av allvarlig psykisk störning. Möjligt är därför att tingsrätten följer yrkandet av hennes advokat och dömer till sluten psykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Enligt åklagarna har pastorn, förutom att mörda sin första fru, förmått den psykiskt bräckliga barnflickan att genomföra de andra brotten.

Pastorn förnekar brott och hans advokat yrkade under rättegången att pastorn helt ska frias. Att han ännu sitter kvar i häktet tyder dock på motsatsen.

Det här skriver TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista