Lång kö av psykpatienter till sjukgymnaster

Många patienter med psykiska problem skulle kunna få bra hjälp från en sjukgymnast, om det bara fanns tider. Men idag är väntetiden lång för att få hjälp av en sjukgymnast.

I Värnamos sjukvårdsområde till exempel finns det bara EN sjukgymnast som jobbar mot psykiatrin - och hon ska täcka ett område med 86 000 invånare.

Och för några år sen tvingades sjukgymnasten Kristina Bechtold börja säga nej.

Psykiatriska diagnoser med till exempel störd kroppsuppfattning, spänningar, tinnitus och ångest kan behandlas med sjukgymnastik - eller skulle kunna - om det fanns tider.

Kristina Bechtold har jobbat med den här typen av sjukgymnastik i tio år och trycket har växt.

I början tog hon emot alla möjliga patienter - men sedan dess har patientgruppen blivit allt snävare. Inneliggande patienter prioriteras, liksom barn och ungdomar, men för andra är det svårt att komma intill.

Hälso- och sjukvårdslagen lovar ju patienten god vård och information om de behandlingar som finns. Får man då prioritera bort patienter på grund av tidsbrist? Den frågan har Kristina Bechtold nu ställt till Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista