Trafik

Nytt grus gav rekordmånga spräckta rutor

1:41 min

En ny typ av grus, som använts under vintern för att bekämpa halkan, har gjort att antalet stenskott ökat kraftigt. Under årets fyra första månader var det nästan trettio procent fler, jämfört med snittet för samma period de tre tidigare åren.

– Förra veckan var en rekordvecka, då fick vi köra över på kvällarna säger Jonas Alsén som arbetar på Alséns glasmästeri i Huskvarna. Enligt Jonas har de aldrig haft så mycket att göra.

Det har alltså varit en hektisk vår på glasmästeriet i Huskvarna. På parkeringen utanför syns bilar med spräckta rutor. Enligt Försäkringsbolaget If ökade antalet skador med nästan trettio procent under årets första fyra månader jämfört med hur det varit under tidigare år.

Dan Falkoner, som är motorspecialist på If, säger att en ny typ av grus som kommunerna börjat använda är boven i dramat.

Det är mycket grövre, det är inte bara sandkorn. Egentligen kan man kalla det för småsten och stenar som flyger omkring i trafiken, det säger själv att det går inte säger Dan Falkoner.

Mest ökade skadorna i Västra Götaland, men också i Stockholm och Skåne har det skett en rejäl ökning. De stora vinnarna är glasmästerierna som fått ovanligt mycket att göra. Men Dan Falkoner tycker att kommunerna borde sluta med den nya typen av grus.

– Jag tycker man ska återgå till den gamla typen av grus och hellre då sanda oftare. Men jag misstänker att det är en kostnadsfråga för kommunerna också.

Även om vintern sedan ganska länge är över är det först på senare tid det blivit ordentlig rusch på glasmästeriet i Huskvarna. Det beror enligt Jonas Alsén på att drabbade väntat tills gruset är bortsopat innan de lagar skadorna.

– De väntar in i det sista, tills gatorna är sopade och alla däck är bytta.

Fråga