1 av 3
Josephine Ambjörnsson. Foto Signe Oskarsson/Sveriges Radio.
2 av 3
Josephine Ambjörnsson efter segern i Barcelona. Foto, privat.
3 av 3
Josephine Ambjörnsson sporrar sig själv med kylskåpspoesi. Foto Signe Oskarsson/Sveriges Radio.
Lasso

Hon upptäckte tjusningen med maraton

Josephine Ambjörnsson: ”Jag var inte snabb men uthållig”
5:29 min

Hon är inte bara redovisningskonsult på en revisionsbyrå - hon är maratonlöpare också. 28-åriga Josephine Ambjörnsson från Gislaved sprang sitt första maratonlopp för tre år sedan och nu kan stoltsera med sin första guldmedalj.

Dit har hon tagit sig successivt, en liten bit i taget...

– Jag har alltid sprungit ganska mycket och sedan upptäckte jag att ju längre jag sprang desto bättre blev jag. Jag är inte så snabb men jag är ganska uthållig. Det blev automatiskt att man ville utmana sig själv och springa längre och längre, det blev naturligt att ställa upp i ett maraton till slut.

Vad är tjusningen med maraton?

– Det hinner hända så mycket på fyra mil. Det är mycket taktik, ett misstag avgör inte hela grejen. Om man springer att millopp och tar ett felbeslut kan det vara kört. På ett maraton kan det hända så otroligt mycket, man kan ha svackor och det kan gå jättebra ena stunden och nästa sekund är man jättetrött säger Josephine, som vann Barcelona maraton i mars.

Närmast väntar Stockholm maraton, där ska Josephine försöka slå sitt eget rekord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".