Värnamo

Kommun ska få familjer att spara el

1:32 min

Värnamo kommun ska nu få sina invånare att sluta slösa el i hemmen. Kommunens energirådgivare tror att det finns mycket el att spara bara man blir mer medveten om energibovarna.

Lyset, duschen, tv:n... Ja det finns flera små energibovar hemma som vi alla kunde bli bättre på att hantera. Det tycker i alla fall Värnamo Kommun som nu satsar på att få upp folks ögon för det här.

I ett projekt ska fem familjer under ett års tid få använda sig av en speciell energimätare där de direkt kan se hur mycket energi som görs åt när olika apparater i hemmet är på, och hur mycket man sparar när man använder dem smart.

För visst finns det energi att spara, enligt Henric Davidsson som är energirådgivare och projektledare i Värnamo kommun.

Jag tror att det finns mycket, kanske 20 procent som man skulle kunna spara bara genom att ändra beteende.

Intresset för projektet har varit stort, många familjer har sökt men bara fem kan vara med. Henric Davidsson håller just nu på att välja ut vilka som ska få vara med. Men han tror och hoppas att det inte stannar här.

– Vi hoppas att det ger ringar på vattnet. Att det här sprider sig och att det nya beteendet sitter kvar längre än projekttiden. Det är syftet.

Fråga