Jönköping

Nu ska äldrevården brottskollas

1:31 min

De som söker jobb inom äldreomsorgen i Jönköping kan i framtiden tvingas bifoga ett  utdrag ur belastningsregistret i sin jobbansökan. Trots att problemet är litet vill socialnämnden säkra upp.

Sedan tidigare finns kravet på den som arbetar inom skola och handikappomsorg och nu föreslår socialförvaltningen att det ska gälla även äldreomsorgen.

Syftet är att minska risken för att pensionärerna utsätts för brott - som övergrepp och stölder berättar Björn Svensson, som är personalansvarig på socialförvaltningen.

– Detta är en del i vårt arbete i att säkra att våra äldre får en trygg omvårdnad. Det har inte hänt något speciellt utan det här är en naturlig fortsättning. Vi har haft den här rutinen inom funktionshinderomsorgen i många år säger Björn Svensson.

Begås det mycket brott mot äldre inom äldreomsorgen?

– Nej, verkligen inte.

Bilden av att problemet trots allt är litet bekräftas av Annelise Johansen, vårdbiträde på Torpa seniorboende. Hon berättar att på de trettiotre år hon jobbat där har hon bara varit med om två stölder. Förslaget tycker hon är både bra och dåligt.

Förslaget är väl okej, men med blandade känslor. Jag känner det som att de alltid kollar och kollar och kollar... När man anställer folk måste man ju lita på vad folk säger utan att man går in i något register.

Att frågan är komplicerad håller Birgitta Andersson, ordförande för Kommunal i Jönköping, med om.

– Naturligtvis tycker jag att alla som ska bli omhändertagna på något sätt ska känna en trygghet i att personalen går att lita på. Men sedan tycker jag å andra sidan att en människa som kanske gör en mindre förseelse i sin ungdom, och det gått en tid, och det inte har något samband med arbetet ska det inte behöva redovisas säger Birgitta Andersson.

Fråga