Lasso

Jönköping växer på höjden

6:54 min

Vad gör man när den lediga tomtmarken börjar ta slut? Jo, man bygger på höjden istället. På flera platser i Jönköping täcks nu taken av vita tält, under dem växer nya våningar fram.

Taket på Åhlénshuset på Öster i Jönköping är ett av taken som nu täcks av en enorm tältduk.

– Det är 38 studentbostäder som ska byggas på taket här och då har vi satt upp ett väderskydd  och det är Sveriges största tält just nu. Det ska täta hela byggnaden så vi inte får något läckaga under den regniga sommaren, som vi inte får säger Bertil Thurgren jobbar på Ekblads Fastigheter i Jönköping.

När vår reporter Elza Zandi åker högt upp i luften i en hiss så ser hon inte mindre än fem liknande tält och det står klart att Jönköping växer - på höjden.

– Det har varit ett önskemål under en längre tid i Jönköping att få nya studentbostäder och det har ju varit ett problem i Jönköping att man inte kunnat inhysa alla studenter. Men vi hade den här ytan och då nyttjar vid den. Vi bygger inte på så mycket utan vi bygger på en våning och använder den våningen som fanns. Så det blir bara ett litet lyft, med en våning.