Jönköping

"Familjeföretag måste våga prata"

1:08 min

Det är för känsligt. Det tar för mycket tid. Det är två anledningar tíll att familjemedlemmar som driver företag ihop inte sätter sig ner för att diskutera sin firma. Bristen på samtal kan leda till svåra missförstånd, enligt en ny avhandling.

Familjeföretag tillhör de vanligaste företagsformerna bland de cirka 33 000 företagen i Jönköpings län. Men enligt en ny doktorsavhandling på Internationella handelshögskolan i Jönköping finns det mycket som skulle kunna förbättras i många av dom här företagen.

Frågor behöver diskuteras

Och det kanske viktigaste är att familjen träffas och pratar.
– När man äger ett bolag ihop är det ofta jättemånga frågor som behöver ventilieras, säger ekonomie doktor, Jenny Helin, som står bakom avhandlingen.

Jenny Helin visar i sin avhandling hur viktigt det är för familjeföretagens överlevnad och även ekonomiskt att ta samtalen inom ägarfamiljen på allvar. Med bra och planerade samtal kan många missförstånd undvikas.

Vissa saker är känsliga

Som det är idag träffas släktingarna ofta dagligen och pratar, men inte om allt som de skulle behöva prata om.
– Det blir inte av och anledningen kan vara att det känns känsligt att till exempel fråga sin pappa när han ska avgå eller så är man bara upptagen av det vardagliga.

Man tar saker för givet

Jenny Helin menar att när de viktiga samtalen uteblir är det lätt att ta saker för givet.
– Till exempel vem som ska ta över firman i framtiden.
Att ta sig tid för diskussioner är inte bara viktigt för att missförstånd ska undvikas, enligt avhandlingen.
– Det är också viktigt för att alla ska känna sig delaktiga, säger Jenny Helin.