Lasso

Bakåt för att slippa sitta framåt

3:12 min

Har du sett små barn som går runt baklänges idag? Då har du nog sett rätt... Idag marscherade tiotusentals barn baklänges runt om i Sverige för att få sina föräldrar att låta dem åka säkert i bilen.

Nästan var fjärde litet barn sitter felplacerat i bilen, visar en undersökning som försäkringsbolaget Volvia gjort. Barn som åker framlänges i bilen löper mycket större risk att drabbas av allvarliga nackskador än om man sitter vänd bak och fram.

I Jönköping var bland annat flera dagmammor och barn på Vätterstranden idag och marscherade, som lilla Felicia.

– Jag gick baklänges, för att det är baklängesdagen säger Felicia som konstaterar att man får se bakåt för att inte gå på någon.

Det var visst inte alla barn som visste varför de var ute och gick baklänges idag. Trots det var det precis vad de gjorde. Idag är det barnsäkerhetens dag på många förskolor runt om i Jönköpings län och i Sverige.

Det man vill med det här är att uppmärksamma barns säkerhet i bilen. I en undersökning ,som gjorts av ett bilförsäkringsbolaget Volvia, svarade nästan var fjärde förälder att de lät sitt barn mellan 0-4 år att sitta framåt, trots att det är säkrare att sitta vänd bakåt.

Barn upp till fyra år bör sitta bakåtvända, menar försäkringsbolaget, då minskar risken för en allvarlig nackskada med nittio procent.

Utmed Vätterstranden var det fullt av små barn som försökte gå baklänges idag.

Kerstin Dahlkild var en av dagbarnvårdarna i Jönköping som var på där med sina barn.

Idag går vi baklänges för att NTF har en baklängesdag för att få barn att sitta bakåt i bilen fram tills dess de är fyra år. Idag gör vi allt baklänges, vi äter baklänges också säger Kerstin.

Tror du baklängesdagen hjälper?

– Förhoppningsvis, åtminstone för våra föräldrar som vi påtalar vikten av att sitta på rätt håll och att de ska sitta fast i bilen. 

Fråga