Värnamo

SD gör poäng av "svenskfientlighet"

1:48 min

Sverigedemokraterna i Värnamo vill nu göra en poäng av vad de kallar för svenskfientlighet i skolan. Med en interpellation till kommunen hoppas man nu kunna väcka debatt kring vad som enligt Sverigedemokraterna är ett växande bekymmer.

– Invandrarna har satt det i system, vissa av dem, det förekommer hela tiden. Ute i samhället är det okej att säga "jävla svenne" eller "jävla svennehora", men inte att säga "jävla blatte". Det är ju där problemet ligger säger Johan Nissinen som är Sverigedemokrat i Värnamo.

Johan Nissinen och hans partikamrater är oroliga för att elever med svensk bakgrund utsätts för kränkningar av sina klasskompisar med utländsk bakgrund - just för att de är svenskar.

I sin interpellation skriver de att miljoner satsas på att motverka rasism mot barn med utländsk bakgrund i skolan men att de svenskfödda barnen glöms bort. Samtidigt som kränkningarna ökar, enligt Sverigedemokraterna.

Men att det här skulle vara ett allt vanligare problem känner socialdemokraten Britt-Marie Sellén Nilsson, som sitter i barn- och utbildningsnänmden i Värnamo, inte igen. Hon tycker snarare det är så att Sverigedemokraternas fokus är fel.

– Barn och ungdomar har i alla tider hittat på olika typer av mobbning av personer och jag tror inte alls det har med den etniska bakgrunden, utan det har med annat att göra.

Kristdemokraten Christer Fjordevik, som är ordförande i fullmäktige, beklagar att frågan dykt upp.

– Jag kan tycka att det är lite olyckligt för att det kan skapa onödiga konflikter i samhället. Men det kan också vara bra att diskutera det här, vi får se.

Kan det ligga något i det de skriver?

Det har jag svårt att se säger Fjordevik.

Men även om vissa politiker tror att frågan saknar grund tänker Sverigedemokraterna ta upp den vid nästa fullmäktige.

  För det är ju ett problem som förekommer och då måste man ju kolla grunden till varför det är så och göra något åt det.

Varför inte bredda det och satsa på att stoppa kränkningar överlag i skolan?

–  För kränkningar mot invandrare satsas det redan så mycket pengar på så det behövs inte satsas mer säger Johan Nissinen (SD).