Jönköping

Livsfarligt arbete i bowlinghallar

1:51 min

Efter flera dödsolyckor utomlands granskar Arbetsmiljöverket just nu landets bowlinghallar. Det är maskinerna som hanterar käglorna som kan vara livsfarliga enligt verket.

-Risken är störst för klämskador, på äldre maskiner kan det också vara risk för elskador, säger Per-Anders Hörlin, Bowlingcity i Jönköping

I maskinen tar kägelhissen upp käglorna och fördelar ut dem på en rem som levererar dem i varje fack.

Granskning

Arbetsmiljöverket har nu inlett en en granskning där över 300 hallar runt om i landet ska inspekteras. 

-De inspektioner som redan genomförts visar att det finns brister, säger Monica Torgrip, byrådirektör på Arbetsmiljöverket. Hade du sett en sådan här anläggning på en verkstadsindustri hade den inte varit igång, den hade aldrig accepterats där, säger Monica Torgrip.

Dödsfall

I Sverige är vi förskonade från allvarliga olyckor, men erfarenheter från andra länder gör nu att Arbetsmiljöverket agerar.

-Vi har haft dödsfall i både England och Danmark, Monica Torgrip.

För landets bowlinghallar väntar nu stora investeringar. Mellan 15 000 och 40 000 kronor per bana räknar Arbetsmiljöverket med att det kommer kosta att göra säkerhestförbättringar. Per-Anders Hörlin välkomnar granskningen, men tycker att kraven från Arbetsmiljöverket är för långtgående i förhållande till antalet olyckor.

-För mindre hallar i mindre kommuner kommer det bli mycket tufft, säger Per-Anders Hörlin.

Hur känns det?

-Det känns jättetråkigt, det här är en sport som 3 miljoner svenskar utövar varje år, säger Per-Anders Hörlin.