Politik

Flest avhopp från SD

1:53 min

Det parti i Jönköpings län som drabbats hårdast av avhopp sedan valet är Sverigedemokraterna. I exempelvis Vaggeryd, där partiet fick två mandat, är det nu ingen som representerar partiet.

Istället sitter där en politiker som inte är med i partiet.

– Nej, jag sitter faktiskt som oberoende. Det beror främst på att jag inte vill gå med i partiet utan driva mina egna frågor när jag sitter i fullmäktige säger Christian Glöckner som sitter på en av SD:s stolar i Vaggeryd.

Ingen representant

Det blev en ordentlig skräll för Sverigedemokraterna i Vaggeryds kommunval förra året. Med sina 5,41 procent fick de fler röster än både Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Men trots rösterna finns det just nu ingen som kan föra deras politik i fullmäktige.

Partiets ena plats står tom och Christian Glöcker, som sitter på det andra av Sverigedemokraternas mandat i kommunen, är inte med i partiet och säger att han driver sina egna frågor.

Få namn på valsedlar

Det här är någonting som syns i länet i stort, där Sverigedemokraterna fått se åtta folkvalda hoppa av sina poster i fullmäktige sedan valet. Det är fler avhopp än Moderaterna och Socialdemokraterna tillsammans.

En förklaring till de många avhoppen sägs vara att partiet saknat representanter i många kommuner och gått ut med få eller inga namn på valsedlarna.

I Vaggeryd fanns bara ett namn på listan inför valet - och han har hoppat av. Efter det har fullmäktigeplatserna gått till personer som fått sina namn ditskrivna på tomma valsedlar.

Övergående problem

Det här är något som kan skapa demokratiska problem säger centerpartisten Kristina Nordquist, som är ordförande i fullmäktige i Vaggeryds kommun.

– Är de platserna tomma eller är det så att man bara företräder sin egen åsikt så påverkar det vår demokrati i vår kommun säger Kristina.

Men Sverigedemokraternas ordförande för distrikt syd, Jens Leandersson, tonar dock ner problemen och menar att de är övergående.

– Det är ett övergående fenomen. Jag tror att Jönköpings län, och flera andra län, kommer bli precis som Skåne är idag.