Annsofie Ottosson (Kd), lämnar sin post i kommunfullmäktige i Jönköping för att ta hand om sina barn. Framförallt unga kvinnor lämnar sina platser innan mandatperioden är slut. Men på bilden sonen Petter Ottosson. Foto:Pablo Dalence.

Många politiker lämnar sina uppdrag

Siffror från valmyndigheten visar att runt sex procent av våra folkvalda bestämmer sig för att lämna sina poster och politiken innan deras mandatperioder är slut. Framförallt är det unga kvinnor som hoppar av.

Kristdemokraten Annsofie Ottosson från Jönköping valdes in i fullmäktige vid förra mandatperioden. Nu har hon beslutat att sluta i sin post.

-Jag hann helt enkelt inte med, min man jobbade mycket och jag var gravid, säger hon.

I Jönköpings län är det dock färre som hoppar av än riket i sin helt, men Elin Lagerkvist ombundsman för socialdemokraterna i Jönköpings Län tycker ändå att avhoppen är oroande.

-Det är ett problem om folk lämnar och om dom känner att de inte trivs i politiken om det nu är det som är orsaken, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista