Jönköping

Kända kroppsbyggare fast för dopning

2:02 min

En framstående kroppsbyggare från Jönköping har åkt fast för dopingbrott. Samtidigt som han tränar andra kroppsbyggare och säljer kosttillskott har han använt en rad olika steroider.

Mannen själv tonar ner riskerna med dopning.
– Det är så mycket snack om dessa biverkningar och effekter som våldsamhet, men jag känner ingen, vet ingen, det är ingen som är aggressiv, det är bara dumheter, säger han till Nyheterna.

Är det vanligt i kroppsbyggarkretsar?
– Nej, inte vanligare än i någon annan sport.

Han är en känd kroppsbyggare som är lätt att hitta på nätet. Hans hemsida sponsras av ICA, ett gym och ett friskvårdscenter. Själv säljer han alltså kosttillskott. Nu har han åkt fast för att ha använt nandrolon, testosteron, trenbolon och flera andra preparat.

Straffas med böter

Hemma hos mannen har polisen också hittat flera ampuller med dopningpreparat - för det har han fått ett strafföreläggande och böter.

I samma veva har en av de kroppsbyggare som han tränar också åkt fast. Också han är framträdande inom kroppsbyggarvärlden och har tagit flera medaljer i en rad olika tävlingar.

Hade tabletter i bilen

Också han ska ha använt steroider. Och polisen har hittat flera hundra dopningstabletter i hans bil

Men samtidigt som kroppsbyggaren från Jönköping menar att brottet är obetydligt och att dopning är ofarligt, så ger socionomen och dopingexperten Tommy Moberg en helt annan bild av riskerna med steroider.

Hjärtat tar stryk

– Det ger både psykiska och fysiska biverkningar, de organ som tar mest stryk av anabola steroider i överdoser är hjärtat och hjärnan.

Men när vi pratar med kroppsbyggaren menar han att det är upp till var och en om de vill dopa sig eller inte.
– Vi är inte några kriminella människor.

Fråga