Jönköping

Mer miljoner till Spira

Landstinget satsar nu ytterligare miljoner på Kulturhuset Spira i Jönköping. Det handlar om en del av byggnaden på andra våningen, över en scen, som man först hade tänkt att inte inreda.

Planerna har ändrats och nu vill landstinget att den 175 kvadratmeter stora ytan ska kunna användas som såväl konferenslokal som övningssal.

Det krävs då fönster, ventilation, el och så vidare till ett belopp av 2,2 miljoner kronor. Beslut om investeringen tas i landstingsstyrelsen nästa vecka.

Sen tidigare ligger landstingets byggkostnader för Spira på 318 miljoner. Man hade budgeterat för 348 miljoner, men upphandlingen stannade på 318.

När det gäller driftskostnaderna så kommer de öka med 26 miljoner kronor om året när Smålands Musik och Teater flyttar från gamla lokaler till Spira.

Det som kostar är framförallt lokaler och utrustning, men också en bemannad reception, vaktmästeri och städning.

Spira invigs den 11 november i år och redan nu under 2011 tillkommer kostnader som landstinget planerar ta ur ramen för oförutsedde utgifter. Det handlar om 2,8 miljoner kronor.

En anledning är att förväntade intäkter för uthyrning av lokaler inte lär komma förrän 2012. En annan anledning är att rekrytering, introduktion och andra förberedelser inför premiären kostar. Det skriver Planeringsdelegationen i ett förslag på beslut till Landstingsstyrelsen.