Sävsjö

Så ska sämsta skolan nå toppen

2:15 min

Under många år har Sävsjös skolor haft bland de sämsta resultaten, inte bara i länet, utan i hela landet. Men nu ska det bli ändring på det - och målet är att hamna på topp 20-listan.

Nu blir det snart upp till bevis om Sävsjös grundskoleelever ska klara av att bli bland de bästa i landet. Från att under lång tid varit bland de med sämst måluppfyllelse vill skolpolitikerna skriva in i skolplanen att Sävsjös skolor ska vara bland topp 20 i landet.

– Vi kan inte se att vi i Sävsjö skulle lyckas sämre med måluppfyllelsen än någon annan kommun, vi har alla möjligheter, säger kristdemokraten Anna-Karin Yngvesson, ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

Har tillhört bottenskiktet
Sävsjö kommun har länge hamnat långt ner i bottenskiktet när Sveriges Kommuner och Landsting jämför hur hög måluppfyllelse det är i landets grundskolor. Under de senaste tio åren har det hänt att kommunen hamnat allra längst ner bland landets 290 kommuner.

Under förra året hade kommunen tagit sig upp till plats 220 men var fortfarande bland den sämsta fjärdedelen. Runt 85 procent blev behöriga till gymnasiet förra året - oclså det under snittet. Sävsjö har också under flera år haft färre lärare per elev än genomsnittet.

Målet är topp 20

Att Sävsjö kommun om och om igen hamnar i bottenskiktet tycker kommunledningen är pinsamt. Anna-Karin Yngvesson skissar på en ny skolplan - den är kort och koncis och när det gäller grundskolan så handlar det i stort sätt bara om att Sävsjö kommun ska ta sig upp från botten till toppen.

– Vi vill ha som mål att 2015 ska Sävsjö kommun ska vara rankad topp 20 i Sverige. 

Elever vill ha varierad undervisning

Sävsjö ska lyckas med hjälp av målmedvetet arbete, en ökad lärartäthet och bättre ekonomiska förutsättningar, enligt Yngvesson.
– Vi tror att vi ska lyckas.

Erika Keinvall och Amanda Hjälmeby från Vrigstad tillhörde de 85 procente som klarade sig in på gymnasiet - de tänker så här om hur undervisningen i Sävsjö kommun kan bli bättre.
– Bättre lärare och varierad undervisning.