Allt fler blir hotade via Internet eller ett textmeddelande i mobilen. Polisen har svårt att hitta de skyldiga och få anmälningar leder till åtal. Foto:Pablo Dalence

Hot via mobiltelefon och Internet ökar

Polisen får in allt fler anmälningar från personer som blivit hotade via Internet eller SMS, men få anmälningar leder till åtal.

I Jönköpingstrakten får polisen in två till tre anmälningar i veckan från folk som har blivit hotade via sin mobiltelefon eller via Internet.

Det kan röra sig om trakasserier och glåpord eller renodlade hot om misshandel eller liknande . Men enligt polisen är det svårt att åtala förövarna.

Svårigheten med att åtal är att hoten kan ha skickats från en telefon med kontantkort, då finns oftast inga uppgifter om användaren. I dom fall där en dator har använts så går det att spåra upp maskinen men det kan vara svårt att bevisa vem som har suttit framför skärmen när hotet utfärdades.

Trots att hot via Internet eller ett textmedelande i mobiltelefonen kan kännas tryggt och anonymt för de som utövar det, kan de som ertrappas ställas inför rätta och dömas till böter eller upp till ett års fängelse precis som med vanliga hot som framförs personligen.

Pablo Dalence

pablo.dalence@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista