Foto Johan Nilsson/Scanpix.
Jönköping

"Flygplatser i södra Sverige kan stängas”

6:03 min

Vulkanutbrotten på Island är fortfarande kraftiga. Askan som ligger i höjd med de brittiska öarna beräknas under eftermiddagen och kvällen dra in över södra Sverige, vilket kan komma att få konsekvenser för flyget.

– Framåt kvällen och natten kommer ett område med högre askkoncentration in över södra Sverige och lägger sig som ett band över Göteborgstrakten och tvärs över Sverige, säger seismolog Björn Lund vid Uppsala universitet.

Kan det få några konsekvenser för svenskt flyg?

– Ja, initialt. De låga koncentrationerna tror jag att man flyger i nu för tiden men när det blir högre koncentrationer kan det däremot påverka flygtrafiken. Det beror lite på var området med hög koncentration ligger i förhållande till flygplatserna. Men det ser ut som att man får stänga några av flygplatserna i södra Sverige under en tid.

Bilden av hur askmolnet rör sig bekräftades av SMHI under förmiddagen och med prognoserna i medvetande beslutade Transportstyrelsen redan igår att införa restriktioner i svenskt luftrum. Det innebär att Luftfartsverket har grönt ljus att ställa in flyg om askan drar in och utgör för stora risker för flygningar.

I Sverige är det än så länge bara flygningar till och från Skottland som för tillfället är inställda. Och snart Stavanger på Norges västkust komma att få stänga sin flygplats.

Däremot har restriktionerna på Island hävts och sedan igår kan plan både lyfta och landa på Keflavik utanför Reyjkavik. Men erfarenheterna från förra året säger att läget snabbt kan ändras beroende på vädret, säger Hjordis Gudmundsdottir, informationsansvarig på Keflaviks flygplats.

– Vi jobbar med sextimmarsprognoser och allt beror på vinden och vädret. Men just nu ser det bra ut för Keflaviks flygplats, säger hon.

Reportrar: Josef Björklund och Jan Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista