Anmälda fall av kvinnomisshandel ökar

Antalet anmälningar angående kvinnomisshandel i Länet har fördubblats under de senaste tio åren. Polisen menar att det bland annat beror på  att fallen uppmärksammas i media.

Allt fler kvinnor anmäler att dom har blivit misshandlade av sina män. Här i Jönköpings län har antalet anmälningar nästan fördubblats på ett tiotal år och förra året anmäldes 640 fall av kvinnomisshandel. Och under första halvåret av 2004 tog polisen i länet emot 340 anmälningar.

Bengt Jonsson som är kriminalkommissarie i Jönköpings län tror att uppmärksamheten kring kvinnomisshandel i media är en orsak.

- Ja, öppenheten gör att anmälningsbenägenheten ökar. Och förutom det så spelar också samhällets insatser för kvinnors rättigheter in.

Samtidigt som fler kvinnor anmäler är det fler gärningsmän som döms. Idag leder i stort sett varannan anmälan till en fällande dom och det är betydligt fler än för några år sen.

- Vi jobbar bättre idag. Kvinnorna förhörs i anslutning till den misstänkta misshandeln och hon läkarundersöks.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista