Ökade sjukskrivningar i Vetlanda

Nu måste Vetlanda kommun ta itu med de många sjukskrivningarna bland de kommunanställda. Det kräver kommunrevisionen efter att ha gjort en granskning av personalsituationen i Vetlanda kommun inför framtiden.
Vetlanda kommun har precis som alla andra kommuner ett stort problem framför sig. Det handlar om att rekrytera ny personal när de stora 40-talistkullarna går i pension. För att täcka pensionsavgångar och ersätta de som slutar av andra skäl måste kommunen nyrekrytera 567 personer bara fram till år 2005, det betyder att var fjärde tjänst ska ersättas med en nyanställd. Men det finns fler personalproblem att lösa. Medelåldern bland de kommunanställda ökar. De senaste fem åren har antalet sjukdagar nästan fördubblats bland de kommunanställda, från 16,8 dagar om året till 30,2 - och både korttids- och långtidsfrånvaro ökar. Nu kräver Kommunrevisionen i Vetlanda att kommunledningen senast den sista mars presenterar en plan för hur man ska minska sjukskrivningarna bland de kommunanställda. Och för att långsiktigt trygga personalförsörjningen vill man ha en klarare ledning av kommunens personalarbete och en tydligare ansvarsfördelningen mellan politiker och tjänstemän.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista